Renesanssin aikana suosittiin näyttäviä pukuja, joiden avulla tuotiin esille henkilön tyylikkyyttä, arvoa sekä taloudellista että yhteiskunnallista statusta. Renesanssin ajan vaatteissa käytettiin runsaasti koristeita ja kultakirjailuja. Erityisesti sääty-yhteiskunnan huipulla oloa haluttiin osoittaa muillekin ja pukeutuminen oli yksi tärkeä osa statuksen ilmentämistä.
Renesanssin aika
Vaikka 1400-1500-luvuilla vallinnut renesanssin aika kosketti monia maita, niin silti jokaisessa maassa oli omat muodilliset vivahteensa. Renesanssin alku ajoittuu Firenzeen 1400-luvulle. Suurena uudelleensyntymisen-tyylikauden innoittajana oli antiikin taide ja kulttuuri. Varhaisrenesanssin muotipuvut saivat alkunsa Italiasta, jossa oli taitavia käsityöläisiä. Sen aikaiset vaatteet ja asusteet olivat erittäin arvokkaita, sillä kankaat kudottiin alusta alkaen käsin. Lisäksi niiden valmistus vaati rautaista ammattitaitoa. Kun siirryttiin täysrenesanssin aikaan, niin muodin suuntaa määritti Keski-Eurooppa ja tämän jälkeen seurattiin espanjalaisia muotitrendejä.
Klassiseen renesanssin miehen pukuun kuuluivat eräänlaiset sukkahousut eli calzonet. Asua täydennettiin pitkällä pellavapaidalla sekä viitalla. Myös värejä suosittiin. Näin ollen miehet näyttivät lyhyiltä ja leveiltä renesanssin ajan asuineen. Naiset taas käyttivät pitkää kaapua ja sen alla olevaa alus- ja päällyshametta. Kun italialaiset renesanssin ajan naiset käyttivät laahuksia, niin espanjattaret suosivat runsaasti koruja sekä käätyjä ja pukeutuivat pönkkähameisiin. Röyhelökauluksia on pidetty renesanssin ajan tavaramerkkinä.
Rokokoon aika
Rokokoon aikakausi alkoi 1700-luvun Ranskasta. Se tuli vastavedoksi aikaisempaan barokin tyylisuuntaan, joka alettiin kokea liian raskaaksi. Rokokoon tyylin esikuvana pidettiin Madame de Pompadouria, Ranskan kuninkaan rakastajatarta. Hän suosi pukeutumisessaan kevyttä tyyliä, pastellivärisiä kukkakuvioita sekä hienoja raitoja. Pukeutuminen oli pikkusievää, kevyttä ja valoisaa. Myös käytöstapoja leimasi hienostuneisuus. Sirot kengät olivat ajan hengen mukaisesti tarkoitettu vain salonkien hienosteluun.
Muoti levisi yhä laajemmalle kansan keskuuteen. Isot hameet sekä kireiden yläosien alla olevat korsetit olivat kovassa huudossa. Ranskalaisnaisten puvut olivat suuria ja näyttäviä, leveydeltään jopa kolmimetrisiä. Puvuissa oleva neliön muotoinen pääaukko reunusti runsaine koristeluineen puuteroituja peruukkeja, joita käyttivät sekä miehet että naiset. Myöskään miehet eivät jääneet vaatimattomammiksi näyttävällä pukeutumisellaan. Renesanssin aikana muotiteollisuus alkoi kukoistaa ja muotilehtiä alettiin julkaista Euroopassa. Ei liene yllättävää, että myös rokokoo-aikaisesta peilistä tuli suosittu kapine, jonka avulla puuterilla vuoratuista kampauksista saatiin näyttäviä.
Empire-muoti
Paljastavaan empire-muotiin päädyttiin 1800-luvun alussa, jolloin naiset alkoivat käyttää Ranskasta levinnyttä musliinipukua. Muodin ihanteena oli palata takaisin luontoon ja jättää tiukat korsetit sikseen. Nilkat olivat paljaina ja joskus läpikuultavien pukujen alla olevat alushameet kasteltiin, jotta vaikutelma olisi ollut luonnollisempi. Naisten empire-puvussa vyötärölinja oli nostettu rinnalle, jotta syntyisi antiikin veistoksellinen vaikutelma. Englannin hovissa ei lähdetty kuitenkaan uusien muotioikkujen perään, vaan siellä suosittiin edelleen samaa pukumallia, jota oli käytetty rokokoon aikana 1700-luvulla.