Ihmisen ulkoinen olemus on aina ollut tärkeä ja pukeutumisen avulla on haluttu korostaa tiettyjä asioita, kuten sosiaalisia suhteita, tiettyyn ryhmään kuulumista, vaurautta ja vaikutusvaltaisuutta. Se miltä näytämme, on ollut äärimmäisen tärkeää historian jatkumossa.

Mitä muoti on?

Muodiksi kutsutaan tiettynä aikana vallalla olevaa makua tai tyylisuuntaa. Muoti kulkee sykleittäin ja usein vaatemuodit vaihtuvat hyvinkin nopeasti. Ihmiset saavat tarpeekseen vanhoista trendeistä ja haluavat tilalle jotain uutta. Vaatemuodin syntyyn vaikuttaakin tietynlainen yhteisön paine, joka saa ihmiset matkimaan toisiaan tietyissä pukeutumiseen liittyvissä ratkaisuissa. Myös sosiaalinen media saa aikaan muodin valtavirtausten mukana kulkemista. Luonnollisesti myös julkisuuden henkilöiden pukeutumisvalinnoilla on valtavan suuri merkitys suhteessa uusien trendien syntymiseen. Esimerkiksi televisiossa esitetyt amerikkalaiset sarjat muokkaavat muodin kulutusta.

Vanhat tyylisuunnat vaikuttavat tämän päivän muotiin

Tämän päivän muoti ottaa vaikutteita vanhoista tyylisuunnista. Usein edeltänyttä muotia seuraava muoti on täysin toisenlaista ja päinvastaista kuin mitä se on juuri äsken ollut. Maailmalta löytyy erityisiä muotitoimistoja, jotka tutkivat ajan harjalla olevia tuulahduksia ja määrittävät pitkälti sitä, millaisia tulevat trendit tulevat olemaan. Tämä ei ole aivan vähäpätöistä puuhaa, sillä näillä päätöksillä tulevan muodin suhteen on laajalle leviäviä vaikutuksia. Maailman vaateteollisuus ja suunnittelijat odottavat, mihin suuntaan muotitrendit menevät. Muotibisneksessä pyörivät isot rahat.

Muotia seurattiin jo muinaisessa Egyptissä

Kautta maailman historian erilaiset muotivirtaukset ovat seuranneet toisiaan. Jopa antiikin Kreikasta ja muinaisesta Egyptistä voidaan löytää erilaisia pukeutumistyylejä. Usein historiallisia kausia leimaa jokin tietty tyyli, joka heijastuu niin pukeutumiseen, rakennustaiteeseen, huonekalujen suunnitteluun kuin musiikkiin sekä muihin taiteisiin. Puhutaan erilaisista tyylikausista, jotka ovat näkyneet myös vaatemuodin virtauksina.

Historialliset tyylikaudet, kuten renesanssi, barokki, rokokoo, empire, viktoriaaninen tyyli sekä jugendin aikakaudet ovat aikoinaan kestäneet kymmeniä vuosia kerrallaan. Toisin on nykyään, kun markkinavoimat sanelevat ehtoja muotimarkkinoille trendien jäädessä kenties vain muutamiin kuukausiin.

Osa vaatetyyleistä on ajattomia

Viime vuosikymmenien muodista on kuitenkin jäänyt joitakin vaatetyylejä, jotka kestävät ajan patinaa. Esimerkiksi Chanelin hameet ja jakkutakit ovat aina yhtä tyylikkäitä. Ne ovat ajattomia ja niille on tilausta vuosikymmenestä toiseen. Myös viime aikoina suosittu vintage-tyyli etsii entisten vuosikymmenten vaatehittejä, kuten vuosisadan vaihteessa käytettyjä korsetteja tai 1920-luvun charlestonhameita. Vintagessa hyödynnetään myös 1930-luvun leveälierisiä hattuja sekä turkiskauluksia.

Myös seuraavien vuosikymmenten hitit, kuten nahkatakit sekä minihameet ovat vintagessa kysyttyä tavaraa. Tärkeintä on olla omaleimainen ja yhdistellä eri aikakausien tyylejä omalla hillityllä tavalla. Vintagen ideana on sekoittaa eri vuosikymmenien vaatteita uniikisti. Esimerkiksi viisikymmentäluvulla käytettyä kynähametta voidaan käyttää jonkun muun yläosan kanssa kuin viisikymmentäluvulla siihen kuuluneen paitapuseron kanssa. Vuosikymmenten muodille ei tarvitse olla liian uskollinen. Vintagessa saa käyttää omaa mielikuvitusta ja tuunata vaatteita mieleisekseen.

Muoti vaikuttaa ihannevartalotyyppiin

Muoti määrittää myös eri aikoina yleisesti hyväksyttyä vartalotyyppiä. Muoti on aiheuttanut sen, että miesten ja naisten vartalotyyppejä on luokiteltu eri tavoin. Miehet voivat olla hoikkia tai tanakoita, kun taas naisten vartalot ovat päärynän, omenan, tiimalasin tai ylösalaisin olevan kolmion mallisia. Lisäksi naisvartalon malli voi olla suora tai poikamainen. Eri vartalotyyppien arvostus on muuttunut eri aikoina rehevästä hedelmällisyyden jumalattaresta lankun malliseen poikavartaloon. Joskus muodissa on menty liiallisuuksiin. Esimerkiksi poikamaisen laihan vartalon tavoittelu on saattanut tapahtua terveyden kustannuksella. Muotimaailma on kuitenkin korjannut suhtautumistaan mallien kokoon yhä normaalimpaan suuntaan.