Monet haluavat sisustaa makuhuoneen yhteensopivaksi oman persoonallisen tyylinsä kanssa. Makuuhuone on usein huoneista intiimein ja siksi on tärkeää, että tunnet sen kotoisaksi. Tässä kirjoituksessa annamme vinkkejä sinulle siitä, miten saat sisustettua makuuhuoneen omaan makuusi sopivaksi, niin että se on samaan aikaan muodikas ja persoonallinen.

Tapetti on huoneen näkyvin sisustuselementti. Valitessasi makuuhuoneen tapettia kannattaa kiinnittää huomiota sekä tapetin kuoseihin että materiaaleihin. Materiaaleissa on nykyään tarjolla myös allergiaystävällisiä vaihtoehtoja.

Aikaisemmin makuuhuoneiden tapetit noudattivat pitkälti pelkistettyä linjaa. Yleensä makuuhuoneen tapetti on valittu valkoisena tai pastillin sävyissä. Nykyään makuuhuoneeseenkin käytetään usein monimuotoisempia ja värikkäitäkin kuoseja. Suosittua on tapetoida myös maisema tai erilaisia valokuvakuoseja.

Suomalaiset suosivat edelleen vaaleita sävyjä makuuhuoneiden sisustuksessa. Makuuhuoneeseen voi kuitenkin sopia myös rohkeammat värit ja kuosit. Erityisesti erilaiset kukka- ja kasviaiheiset kuosit sekä maisema-aiheiset kuosit ovat suosittuja makuuhuoneissa.

Suunnittele huolella etukäteen

Tapetoinnin suunnittelu kannattaa tehdä huolella ennen kuin ostat tapetin. Valmistajan sivuilta löytyy usein kuvia tapeteista niiden luonnollisessa koossa kodinomaisessa ympäristössä. Tämä helpottaa tapetin valintaa.

Ennen tapetoinnin aloittamista mieti, millaista tunnelmaa tapettivalinnoilla tavoittelet. Mikäli tavoittelet harmoniaa, kannattaa valita jokin tekstuuri tai pienikuvioinen tapetti. Mikäli olet epävarma tapettivalinnasta, parasta on valita hillitty tapetti, joka sävyjen puolesta sopii muuhun sisustukseen.

Tapetti on hyvä valinta makuuhuoneeseen

Tapetoidut seinät tuovat makuuhuoneeseen pehmeyttä, harmoniaa sekä lämpöä. Lämmön ja rauhallisuuden tunnelma on mahdollista saada aikaan paremmin tapetin avulla kuin pelkällä maalipinnalla. Sisustamisessa oikeanlaisella tapetilla saadaankin ajattoman muodikas tunnelma. Monet haluavat makuuhuoneensa olevan rauhallinen ja kodikas paikka, jossa voi rauhoittua ja nukahtaa rauhalliseen uneen. Voit valita erilaisia tapettiratkaisua mieltymyksesi ja tyylisi mukaan.

Makuuhuoneen monen tyyliset tapettiratkaisut

Erilaisilla tapeteilla on kaikilla omanlaisensa luonteenpiirre, joka vaikuttaa koko huoneen sisustukselliseen tunnelmaan. Sen takia voit lähestyä makuuhuoneen tapetointia siitä näkökulmasta, että millaisen tunnelman haluat sinne luoda. Mikä on se fiilis, jonka haluat kokea, kun astut makuuhuoneeseen sisälle. Sinun kannattaa tunnustella tätä tunnetta, ja voit antaa sen ohjata sisustusvalintaasi makuhuoneen seinien uudeksi lookiksi.

Yleissääntönä voidaan pitää sitä, että luonnolliset kuosit ovat paras vaihtoehto, jos haluat tehdä makuuhuoneestasi rentouttavan rauhallisuuden kehdon. Halutessasi korostaa rauhallista vaikutelmaa valitse makuuhuoneen tapetti, jossa on tekstuuri rauhallisesta metsästä tai meren horisontti. Tämän kaltainen tapettivalinta on paitsi rauhoittava, myös vaikuttavan näköinen. Mikäli olet vintage-harrastaja, vanhanaikainen rustiikkitapetti kauniilla kukkakuosilla voisi olla sinun mieleesi. Vanhanajan kynttilänjalka tai patsas pöydällä viimeistelevät kokonaisuuden.

Erilaisten värien käyttö makuuhuoneessa

Sininen ja vihreä tuovat makuuhuoneeseen rauhallisuutta. Mikäli rauhallisuus ja harmonia ovat mielessäsi, niin kannattaa harkita myös tapettia, jossa on esimerkiksi metsäkuvio tai meren horisontti. Näitä sävyjä voit yhdistellä puun, rottingin ja muiden luonnonmateriaalien kanssa mielesi mukaan. Esimerkiksi tumman puun avulla voit tasapainottaa sinisen ja vihreän sävyjä. Jos haluat hieman rohkeampaa, niin erilaiset kullan sävyt ja värikkäät tekstuurit ovat myös mahdollisia. Tällöin muu sisustus kannattaa kuitenkin pitää yksinkertaisena, jottei sisustus niin sanotusti vyöry yli.

Erityisesti vanhanajan muodin ystäville roosa on värinä myös harkinnan arvoinen. Toisaalta se voi olla liian makea. Roosaa voikin halutessaan tasapainottaa erilaisilla muilla sävyillä, kuten mustalla tai harmaalla. Sävyistä myös punainen sopii usein erilaisiin sisustusratkaisuihin. Tumman ja sametin punainen sopii erityisesti vintagen ystäville yhdistettynä esimerkiksi tumman ruskeaan puuhun. Makuuhuoneen tapetti kannattaa valita haluamasi tyylin mukaisesti, ja voit myöhemmin täydentää sisustusta erilaisilla huonekaluhankinoilla. Loppujen lopuksi vain taivas on rajana.